Alcoholisme, baclofen en rehabilitatie in Ghana

23-06-2015

Er staat een nieuw bericht op de website van Nulpromille (zie onder: ‘links’) dat ook in een groot dubbelblind onderzoek in Duitsland een abstinentie van 68 percent werd behaald bij gebruik van baclophen in de strijd tegen alcoholisme. Na drie maanden, bij hogere doseringen dan wat we in Ghana gebruiken, en tegen een placebo effect van 23 percent. Goed nieuws is dat.
Ook bij ons in Ghana was er een succesrate na zes maanden van over 50 procent, en wel bij veel lagere doseringen van tussen de 30 en 75 mg per dag. Na twee jaar ligt dat percentage anders (zie verslag onder rapporten) maar het positieve effect is er nog steeds.
De meeste zo niet alle onderzoeken gaan over een periode van 3 tot hoogstens 6 maanden. Wij bij Clear Mind in Nkoranza zijn nu drie jaar bezig en we zagen na twee jaar een significant groter aantal relapsen optreden.
waar vroeger gedronken werd. Denk aan een bed en te eten, een baan, het terugvinden van de brokstukken van een gebroken familie. Als er niets verandert zoekt de client zeker de drank weer op om de pijn van een mislukt leven te verdoven…
ik ga morgen naar Ghana en hoop de winkel- en werkruimte te openen waar gerehabiliteerde alcoholisten weer aan de slag kunnen. Het gebouw is klaar en er staan een aantal weefgetouwen te wachten op verhuizng naar het nieuwe gebouw. Bridget, geen alcoholiste maar een spastsische vrouw die graag zelfstandiger wil leren werken, neemt het voortouw en gaat daar vanaf aanstaande maandag werken. Een aantal clienten zullen volgen, hopelijk snel.
Maar niet zozeer de snelheid is van belang als de gedegenheid van het afkicken en vooral de moed van het weer durven oppakken van een sociaal en werkzaam leven. Hier is de AA beweging, die trouw twee keer in de week bijeen komt in Salamata’s eethuisje, van cruciaal belang.
Momenteel beraad de firma Teva in Haarlem zich erover of ze ons project weer een schenking van baclophen kan doen. Wij duimen dat dat gaat lukken want zonder medicatie is die barre tocht van het afkicken nog een stuk moeilijker. Later meer. Ineke

No Comments

Post a Comment

Translate »
Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.